Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 29 september 2018

Wordt het inhoud of wegduiken voor de feiten?

Afgelopen dinsdagnacht ging ik met gemengde gevoelens vanuit de raadszaal terug naar huis.
Trots op Anouschka Biekman, die een mooie maidenspeech gehouden had. Trots op Jarle Lourens, die tijdens zijn maidenspeech ook een amendement kon indienen, dat vervolgens met ruime meerderheid aangenomen werd.
Maar er was ook een gevoel van teleurstelling over een groot deel van avond. Niet over de behandelde punten, maar over de wijze waarop deze door sommige fracties behandeld werden.

Het agendapunt over het versoberen van de regeling voor gratis OV voor minima nam dinsdagavond een belangrijk deel van de vergadertijd in beslag. Dat is niet erg, het is een besluit met impact, met verschillende reacties vanuit diverse fracties. Daarover moet je uitgebreid met elkaar van gedachten kunnen wisselen.

Maar daar zit hem nu precies mijn teleurstelling. Want wat zagen we? Een partij, de PvdA, die haar boosheid in de aanloop naar de vergadering al ruimschoots had geuit via social media. Ook niet erg, maar heb het dan wel over de inhoud.
Die ontbrak, en ook tijdens de vergadering was de inhoud ver te zoeken. Er werd boos gebrald, en driftig geïnsinueerd en op de man gespeeld. Daarbij werd angstvallig vermeden het over de reden van de versobering te hebben: dat er met de RET niet meer te onderhandelen viel over de prijs, maar dat Schiedam alleen akkoord kon gaan met een regeling die onze stad anderhalf miljoen euro per jaar zou kosten. Driemaal zoveel als de oude regeling.

Het niet durven benoemen van de werkelijke reden, maar tegelijkertijd wel afdalen in de put van het populisme, dat is iets waarvoor ik geen begrip of waardering kan hebben.

Het besturen van een stad brengt met zich mee, dat je af en toe keuzes moet maken die misschien op korte termijn niet sympathiek lijken, maar die op langere termijn wel degelijk tot betere omstandigheden kunnen leiden. Door daarvoor weg te duiken toon je je eigen onvermogen aan.
D66 durft dergelijke keuzes wel te maken. En durft deze ook uit te leggen. Daarnaast willen we bruggen blijven slaan. Niet alleen in de raad, maar ook binnen Schiedam. Met “wij-” en “zij-” kampen kom je niet verder. Met “samen” wel!

Vandaag,  zaterdag 29 september, zijn we zoals ieder jaar weer te vinden op de Brandersfeesten.  Tussen 11:00 en 14:00 uur staan wij in de Lange Kerkstraat. Graag gaan wij daar tussen 11:00 met u in gesprek. Over de regeling Vrij Reizen, maar natuurlijk ook over allerlei andere onderwerpen die betrekking hebben op onze mooie stad!

John van Sliedregt
Fractievoorzitter D66 Schiedam