Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 10 april 2019

Schiedam kiest voor verkoop aandelen Eneco

In oktober 2017 besloot de gemeenteraad van Schiedam de aandelen die onze stad aanhoudt in Eneco niet te verkopen. Een besluit dat door D66 betreurd werd. Het betrof destijds een eerste ronde in het verkoopproces.

Nu, anderhalf jaar later, is duidelijk dat vrijwel alle aandeelhoudende gemeenten hun aandelen ter verkoop hebben aangeboden. Het college van Schiedam was echter nog altijd verplicht de opdracht die de raad in 2017 gegeven heeft uit te voeren.

 

Hiermee zou onze stad een groot risico lopen. Enerzijds hadden we als aandeelhouder in Eneco al geen zeggenschap over de onderneming. Als je straks alleen, of met enkele andere gemeenten overblijft, lever je je echt volledig over aan de nukken van een nieuwe eigenaar.

Deze zou de gemeente kunnen dwingen de aandelen aan hem te verkopen. Of misschien nog erger: Schiedam met de aandelen laten zitten, waarbij eventuele toekomstige waardedaling van de aandelen volledig voor rekening van onze stad is.

 

Eneco zal niet verkocht worden via een beursgang, maar per opbod verkocht worden aan een nieuwe eigenaar. Dit levert een groot risico op voor de continuïteit van het dividend dat jaarlijks op de aandelen uitgekeerd wordt. Voor een enkele eigenaar kan de uitkering van dividend (aan zichzelf) neerkomen op een sigaar uit eigen doos. De circa 600.000 euro die de gemeente jaarlijks op de aandelen ontvangt vormt een belangrijke post in de begroting van de gemeente. Het wegvallen van deze uitkering, zonder dat daar iets anders tegenover staat, zou grote problemen opleveren.

 

Kortom, om de Enecogelden veilig te stellen voor de toekomst van de gemeente Schiedam, was het nu tijd als raad in actie te komen en een andere koers te kiezen.

 

Daarom heeft D66 tijdens de raadsvergadering van 9 april 2019 samen met de VVD, DENK, CDA en AOV een motie ingediend, die het college oproept zich te melden bij de commissie van Verkopende Aandeelhouders. En daarmee dus te kiezen voor verkoop van de aandelen. Deze motie is, na een uitgebreid debat in de raadscommissie en in de raadsvergadering aangenomen.

Waarschijnlijk is eind dit jaar bekend welke partij de nieuwe eigenaar van Eneco gaat worden. Op dat moment zal de raad een definitieve keuze maken over de verkoop.

John van Sliedregt
Fractievoorzitter D66 Schiedam