Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 10 april 2020

Samen doen geeft kracht!

Een kleine acht weken geleden gaf ik de aftrap voor een bijzondere bijeenkomst. Alle distillateurs uit Schiedam spraken hun steun uit voor de ontwikkeling van het Distillers District, het internationale historische hart van onze jeneverindustrie. Een fijne klus voor een positieve D66 wethouder!

We deelden ons enthousiasme en verbondenheid met het grote verhaal van Schiedam. De binnenstad en haar ondernemers hadden de weg omhoog gevonden, meer toeristen ontdekten Schiedam en investeerders zochten actief naar mogelijkheden om mee te doen met ons verhaal. De positieve energie die we allen voelden werd omgezet in daden en concrete plannen. Als wethouder met een duidelijke sociale en economische portefeuille ben je dan toch even de aanvoerder van de goed nieuws show! Meer banen, meer groei, meer van alles…

En dan verandert de wereld ingrijpend. In een paar weken hebben we het niet meer over kansen maar bedreigingen. Een enorme omslag die mensen verwart en in veel gevallen je bedrijf en persoonlijke situatie hard financieel raakt. Geen overzichtelijke tegenvaller maar een directe bedreiging voor het voorbestaan van je café, restaurant, hotel, B&B en winkel. Opdrachten die je als ZZP-er met liefde uitvoerde vallen weg en je succesvolle museum is gesloten. Dit kan niet anders dan veel schade opleveren. Schade die je pas echt kan opnemen als de orkaan Corona is overgetrokken. We zitten middenin het stille oog, beangstigend. De harde realiteit komt razendsnel op ons af. Vooral de trieste persoonlijkere menselijke kant, we kennen straks allemaal iemand die we verloren hebben, raakt onze financiële bestaanszekerheid. Buitengewoon ongemakkelijke mix.

Van “goednieuws”-brenger naar “hartonderderiem”-steker. Dat is wel even een andere rol. Men verwacht nu in eerste instantie veel feitelijke informatie over regelingen, afspraken en maatregelen. En dat is soms al lastiger dan je denkt. Elke dag verandert er wel iets en dat maakt mensen onzeker. Maar wat de ondernemers vooral verwachten is de boodschap dat men er niet alleen voorstaat. Niemand anders dan jijzelf kan je bedrijf redden maar het samen doen geeft kracht.

Ondernemers schieten elkaar te hulp waar ze kunnen. Soms met kleine zaken, soms met zichtbare actie, maar vooral met vastberadenheid.

Van mij en dit college wordt nu vooral concrete hulp verwacht waar mogelijk. Dat zijn we aan het doen. In deze tijden moeten zaken als inkomensvoorziening en voorlichting goed geregeld zijn. Dat wordt nog een hele klus waar gemotiveerde ambtenaren van Schiedam en Stroomopwaarts met veel inzet aan zijn begonnen. Ik kijk daar met bewondering naar.

En het geeft mij als wethouder vooral energie. Om het nu goed te doen, maar vooral om straks weer de draad op te pakken waar we deze een paar weken geleden zijn kwijt geraakt. Tijdelijk wat mij betreft. Want als ik zie wat er nu allemaal mogelijk is, belooft dat straks wat voor de toekomst. Want hoewel nu flink onttrokken aan ons zicht blijft die zon echt nog schijnen.

 

Marcel Bregman