Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 5 april 2021

Jarle Lourens: Je veilig vòelen, dat is belangrijk!

Sinds het begin van deze raadsperiode in 2018 vraag ik namens D66 aandacht voor het verbeteren van de veiligheidsbeleving van Schiedammers. Want ook al dalen de criminaliteitscijfers, Schiedammers voelen zich steeds onveiliger. Het probleem werd lange tijd ontkend, maar dat is mede door onze inzet inmiddels flink veranderd. Er heeft een onderzoek plaatsgevonden en er ligt nu een rapport met duidelijke conclusies en aanbevelingen om ervoor zorgen dat Schiedammers zich ook veiliger gaan voelen.

In 2019 hebben we op verschillende momenten aan de burgemeester gevraagd, meer te doen om de veiligheidsbeleving in Schiedam te verbeteren. Daarop kregen we telkens het antwoord dat Schiedammers zich vanzelf veiliger gaan voelen als de veiligheidscijfers beter worden. Maar daar dachten wij anders over. Zoals wij ook in de raad zeiden: “Als je je niet veilig voelt, dan ben je ook niet veilig”.

Op ons verzoek kwam er in november 2019 een Stadserf bijeenkomst met deskundigen, over het onderwerp “veiligheidsbeleving”. Daarin werd bevestigd dat het onveiligheidsgevoel in Schiedam toeneemt, terwijl de veiligheidscijfers de afgelopen jaren stabiel bleven. Bewoners in de wijken Oost, Nieuwland en Groenoord voelen zich in hun eigen buurt onveiliger dan daarbuiten. Volgens aanwezig expert, Marnix Eysink Smeets, was dat een overduidelijk signaal dat er iets aan de hand is. De belangrijkste conclusies van de bijeenkomst waren dat we in Schiedam een groot probleem hebben en verder onderzoek nodig is om te begrijpen waar het gevoel van onveiligheid vandaan komt. Vanaf dat moment viel het kwartje gelukkig ook bij de burgemeester en de ambtenaren.

Vervolgens hebben we bij de burgemeester aangedrongen op een onderzoek. Dat is in 2020 uitgevoerd door diezelfde Marnix Eysink Smeets, samen met Hogeschool Inholland. In het onderzoeksrapport stellen zij, dat Schiedam het onveiligheidsgevoel met meer daadkracht en geloofwaardigheid moet aanpakken. Ze zien namelijk een neerwaartse spiraal in de wijken Oost, Nieuwland en Groenoord. Daar nemen, door het hoge gevoel van onveiligheid, de onveiligheid en criminaliteit namelijk toe. Het is een kwestie van lange adem om dat te doorbreken, want een snelle oplossing is er helaas niet. Er is meer nodig dan alleen het terugdringen van de criminaliteit. Het gaat ook om het (terug)winnen van vertrouwen van bewoners, met hen samenwerken en investeren in betere leefomstandigheden.

Een zichtbare aanpak op de plekken die Schiedammers als het meest onveilig ervaren, zoals station Schiedam Centrum en metrostation Parkweg, kan op korte termijn wel resultaat opleveren. Daarmee laat het college aan de Schiedammers zien dat het nu écht werk maakt van het verbeteren van de veiligheidsbeleving.

Als er iets is waar ik als raadslid trots op ben, dan is het wel dat we het onderwerp veiligheidsbeleving op de kaart hebben gezet. We zijn er natuurlijk nog niet, maar er zit wel beweging in. Dit jaar neemt de gemeenteraad een besluit over de nieuwe kadernota Veiligheid (veiligheidsbeleid). Het ziet ernaar uit dat veiligheidsbeleving daarin één van de belangrijkste speerpunten wordt.

Wat ons betreft is dat dus de weg naar een veiliger Schiedam. Wij blijven er ons best voor doen!