Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 5 april 2021

Lijsttrekker D66 Schiedam GR2022 gezocht

Lijsttrekker gezocht voor de Gemeenteraadsverkiezingen 2022

De afdeling D66 Schiedam is op zoek naar een lijsttrekker voor de Gemeenteraadsverkiezingen. Lees hieronder meer informatie over de vacature, de voorwaarden en het proces. Voor aanmelden en vragen kun je contact opnemen via secretariaat@d66schiedam.nl.

Vacature – Profiel lijsttrekker GR2022

1. Algemeen
De lijsttrekker is het boegbeeld van D66 Schiedam in de campagne. Een gedreven politicus die in staat is om mensen aan zich te binden. Je debatteert met gemak, weet om te gaan met media-aandacht en bent de leider van het team dat voor D66 de verkiezingen ingaat, met alle verantwoordelijkheden die daarbij horen.

Je weet de belangrijke punten voor D66 goed naar voren te brengen en hier steun voor te krijgen. Je hebt een visie voor de stad en kunt die goed verkondigen. Dat doe je overtuigend, met lef en enthousiasme. Mensen vinden je een sympathieke persoonlijkheid en hebben het vertrouwen in je.

Je weet de kiezer aan te spreken met een positieve en open boodschap. Ook voel je de verantwoordelijkheid om van de kandidaten een hecht team te maken. Je coacht positief en spreekt aan indien nodig. Je weet nieuwe kandidaten goed te ondersteunen en ervaren raadsleden de ruimte te geven, zonder zelf de grip te verliezen. Het beste resultaat voor D66, dat staat bij jou voorop. 

2. Verantwoordelijkheden
In de campagne voer je het team van D66 in Schiedam aan. Je durft, in overleg, strategische keuzes te maken. Vrijwilligers en kandidaten enthousiasmeren lukt je met gemak. Uiteraard neem je ook deel aan verkiezingsdebatten en mediaoptredens. Dit doe je zonder schroom.

3. Competenties
We verwachten veel van onze lijsttrekker. Zo ben je:

 • een echte verbinder
  • je verbindt alle kandidaten tot een hecht team, inclusief vrijwilligers
 • een uitstekend debater
  • je weet de standpunten van D66 goed te verwoorden en kunt scherp debatteren, zonder de persoonlijke relaties te verstoren
 • besluitvaardig
  • Je durft beslissingen te nemen, ook als je daarbij weerstand kunt ervaren
 • een echte netwerker
  • Je legt makkelijk contact met anderen en onderhoudt netwerk relaties
 • Een natuurlijke leider
  • Met een natuurlijk overwicht weet je leiding te geven aan het team en de campagne

Daarnaast heb je als lijsttrekker:

 • Analytisch vermogen
  • Je kunt snel ingewikkelde informatie doorgronden en een onderscheid tussen hoofd- en bijzaken maken
 • Een progressieve visie op de toekomst van de stad
  • Je weet waar je met de stad naar toe wilt en denkt hierbij niet alleen aan 2024, maar vooral ook aan 2050 en verder
 • Overtuigingskracht
  • Je brengt voorstellen met flair en overtuiging en weet anderen hierin mee te krijgen
 1. Ervaring en vereiste
  Als lijsttrekker rust er een flinke verantwoordelijkheid op je. Het gedachtegoed van D66 ken je door en door en kun je toepassen op alle belangrijke thema’s in de gemeente. Dit draag je enthousiast uit.

Het proces

Wil jij lijsttrekker worden en sluiten jouw ervaringen en enthousiasme aan op bovenstaande vacature. Fantastisch! Voor aanmelden (CV en motivatiebrief) en vragen kun je contact opnemen met het bestuur van D66 Schiedam via secretariaat@d66schiedam.nl. Hieronder een aantal belangrijke data en voorwaarden om alvast rekening mee te houden voor in de agenda en voor jouw (eventuele) persoonlijke campagne:

 • 22 april deadline aanmelden kandidaat lijsttrekkerschap (CV en motivatiebrief)
 • 27 april overleg kandidaat lijsttrekker(s) & start persoonlijke campagne*
 • 29 april opening digitale stemming
 • 13 mei sluiting digitale stemming en AAV (bekendmaken lijsttrekker)

* Het bestuur van D66 Schiedam vindt het belangrijk dat de lijsttrekkers verkiezingen en de kandidaatsverkiezingen open en eerlijk verlopen. Daarom stellen wij op 27 april, samen met de kandidaat lijsttrekkers, verkiezingsspelregels op. Deze zullen we vervolgens online publiceren en bieden ons houvast tot aan de Gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Daarom zijn persoonlijke campagnes (denk hierbij aan contact met pers en leden over de verkiezingen) tot 28 april niet toegestaan. Mocht jij als lid of kandidaat twijfelen, neem contact op via secretariaat@d66schiedam.nl.