Steun ons en help Nederland vooruit

Agenda

D66 Schiedam | Voor Jillis*

Zondag, 17 maart 2019 in het Stedelijk Museum Schiedam

Wij nodigen alle Schiedammers uit om samen met D66 Schiedam de tentoonstelling te bezoeken “Voor Jillis*” in het Stedelijk Museum Schiedam op zondag 17 maart om 14:00. De toegang is gratis voor iedereen die zich ...

Wij nodigen alle Schiedammers uit om samen met D66 Schiedam de tentoonstelling te bezoeken “Voor Jillis*” in het Stedelijk Museum Schiedam op zondag 17 maart om 14:00.

De toegang is gratis voor iedereen die zich aanmeldt via het volgende e-mailadres: voorjillis@d66schiedam.nl

Boris Dittrich, laureaat van de Jillis Bruggeman penning, is aanwezig en spreekt over het belang van opkomen voor (seksuele) diversiteit.

Over de tentoonstelling:
Vanwege het vijfjarig jubileum van de Jillis Bruggeman penning, presenteert het Stedelijk Museum Schiedam de tentoonstelling Voor Jillis met werk van onder andere Erwin Olaf, Femmy Otten, Evelyne Taocheng Wang en Bas Meerman.

Op de tentoonstelling is werk te zien over de seksuele diversiteit. Het is soms activistisch, persoonlijk of erotisch. Iedereen is anders. Je ziet de verschillen en de schoonheid daarvan, het willen staan voor wie je bent en het morren aan wat ‘de standaard’ zou zijn.

Over de Jillis Bruggeman penning:
De penning is een landelijke onderscheiding voor een persoon of organisatie die een belangrijke bijdrage levert aan de maatschappelijke positie van mensen die lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender en interseksueel (LHBTi) zijn. De penning is vernoemd naar de Schiedammer Jillis Bruggeman, die in 1803 ter dood werd veroordeeld omdat hij had bekend de ‘afschuwelijke zonde van de sodomie’ (homoseksuele handelingen) te hebben begaan. Het zou de laatste keer zijn dat iemand in Nederland werd opgehangen.

Op 11 maart 2019 reikt de Schiedamse wethouder Jeroen Ooijevaar de Jillis Bruggeman penning uit aan Boris Dittrich omdat hij als landelijk politicus openlijk voor zijn homoseksualiteit uitkwam. Hij is een van de voorvechters van het homohuwelijk in Nederland. Dat in 2001 een feit werd.

17 maart

14:00

Stedelijk Museum Schiedam